По време на пости (веган меню) има и дни, в които

...
По време на пости (веган меню) има и дни, в които
Коментари Харесай

Диетолог с ключови съвети за храненето на Великден за постещите

По време на пости (веган меню) има и дни, в които се разрешава риба. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в " България заран ". През последните години даже мекотелите са белтъчна храна, регистрира експертът.

" Ние какво изключихме? Животинските белтъчни храни, които са незаместим източник на усвоимо желязо, т.е. кръвотворен детайл, който като количество участва в растителните храни, само че е 5% усвояем. Като му се постави добавка от витамин Ц, т.е. гарнитура зеленчуци или плодове, усвояемостта на животинските белтъчни храни е 50%, а на растителните става 17-18% ", изясни проф. Байкова.

Тя означи, че в рисковите групи поради постите попадат деца, юноши, хората в златна възраст, бременни и кърмещи, както и лица след възстановителен интервал.

" Когато решат да създадат вегански модел на хранене, т.е. великденски пост, би трябвало да дозират, съгласно рекомендацията на доверения си доктор, какъв брой дни да постят. Когато са решили постът да бъде 40 дни, тогава да се преценяват с рекомендациите. Мекотелите са богати на желязо и при тях рискът е занижен. А когато има риба, да включват щедро зеленчуци и плодове ", предложи диетологът.

Когато подхващаме толкоз дълъг вегански модел на хранене,  не би трябвало да забравяме и за разнообразието в храненето , добави гостът.

" Ако сме постили 40 дни, не би трябвало още в среднощ да предприемем комбинирана диета - да включим всички храни, които сме очаквали дълго време. Бихме отключили риск от пораждане на храносмилателен проблем - колит, гастрит, жлъчно-чернодробен проблем. Храносмилателната система е триединна - стомашно-чревен тракт, жлъчно-чернодробно звено и панкреас. Ако реагират синхронно, ще отключим инфектиране там, където ни е слабото място ", стана ясно от думите на проф. Байкова. 

Диетологът посъветва два-три часа сред обособените типове храни, изключени по време на поста, да бъде включена новата храна, само че в умерено количество и гарнирана с тези съставки, участвали по време на поста.

" Здравият човек се оправя с потреблението на повече на брой яйца. Феновете на бодибилдинг употребяват в огромни количества и нямат проблем. Всички останали, с цел да не реагират с алергия, повишение на холестерола, кръвната захар, подагра,  е належащо в първия ден да не предозираме с повече от две-три яйца . За интервала на празниците - не повече от 5-6 броя яйца ", акцентира тя.

Агнешкото месо е тлъсто и предозирайки с агнешка лой, има риск от повишение на равнищата на холестерол, кръвно налягане и чернодробната функционалност.

" Експертите в международен мащаб съветват  да се употребява агнешко месо по-студено, с цел да отпрепарирате с ножа лойните капчици ", заключи проф. Байкова.

По отношение на нарасналата консумация на зеленчуци към Великден, тя разяснява, че е добре листните такива да се изкисват най-малко 30 минути в студена вода с добавена оцетна киселина или сода, с цел да се извлекат химическите съединения от тях.

" Три филийки или 100 грама козунак са носители на 350 килокалории . Съдържа брашно, захар, масло, яйца. Комбинацията прави козунака концентрирана храна. Не си разрешаваме, какъвто е един първи ден на Великден, да консумираме повече от 3 филийки ", настоя диетологът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР